top of page
Πάτησε εδώ για να επιστρέψεις στην αρχική σελίδα
αφαιρεση malware και virus

ΑΦΑΙΡΕΣΗ MALWARE ΚΑΙ COMPUTER VIRUS

'' I think computer viruses should count as life.''

Stephen Hawking

computer virus

Τι είναι τo Malware και o Computer Virus?

Με τον όρο Malware εννοούμε κάθε κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χάκερς, στην προσπάθειά τους να μολύνουν έναν υπολογιστή, δίκτυο ή ιστοσελίδα, με σκοπό να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα, να προκαλέσουν ζημιές σε ψηφιακές συσκευές,να κλέψουν χρήματα ή να κατασκοπεύσουν οργανισμούς. Υπάρχουν διάφορα είδη κακόβουλων λογισμικών κι ένα από αυτά είναι ο computer virus ή αλλιώς ο ιός υπολογιστή. Ο Computer Virus μεταφέρεται από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται με σκοπό να μολύνει το λειτουργικό συστήμα. Ο στόχος του ιού είναι να προκαλέσει ζημιά στον υπολογιστή, να αποσπάσει δεδομένα και να καταστρέψει αποθηκευμένα αρχεία και προγράμματα.

Μερικά από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη κακόβουλων λογισμικών (malware) και ιών (Computer Virus) είναι:

Trojans:

Τα Trojans είναι κακόβουλα λογισμικά (malware) που συνηθίζουν να κρύβουν το πραγματικό τους περιεχόμενο και εμφανίζονται ως αξιόπιστα αρχεία ή προγράμματα, με σκοπό να ξεγελάσουν το χρήστη να τα εμπιστευτεί έτσι ώστε να μολύνουν τη συσκευή του. Ένα παράδειγμα Trojan είναι ο Shortcut Virus που ταλαιπωρεί αρκέτο κόσμο τον τελευταίο καιρό και κυρίως εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ο Shortcut Virus (ένας συνδυασμός Trojan/Worm) εισχωρεί στο USB Drive σας, κρύβει τα αυθεντικά σας αρχεία και δημιουργεί ψεύτικα shortcuts τα οποία δεν μπορείτε να ανοίξετε. Για να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο λογισμικό και να ξαναγίνουν προσβάσιμα τα αρχεία σας, χρειάζεται να εφαρμοστούν συγκεκριμένες εντολές από ειδικό προγραμματιστή.

Worms:

Το Worm είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού το οποίο μεταφέρεται μεταξύ υπολογιστών και εγκαθίσταται μέσα στο λειτουργικό τους σύστημα. Στην συνέχεια αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται μολύνοντας όλο και περισσότερο τον υπολογιστή χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη. Το worm έχει τη δυνατότητα να κλέψει ή να διαγράψει τα δεδομένα σας, να υπερφορτώσει το δίκτυο σας ή να γεμίσει τον σκληρό σας δίσκο.

Spyware:

Το Spyware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στον υπολογιστή ενός χρήστη με σκοπό να παρακολουθήσει τις κινήσεις του ή να κλέψει προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες.

Adware:

Το Adware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού το οποίο αφού καταφέρει να εισχωρήσει στον υπολογιστή του χρήστη, εμφανίζει στο browser του ένα μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων διαφημίσεων που είναι αδύνατο να αποφύγει. Επίσης μπορεί να υποκλέψει τα cookies του με σκοπό να του προβάλλει διαφημιστικά συγκεκριμένου περιεχομένου.

File Infector:

Ο File Infector είναι ιός που ενσωματώνεται και μολύνει συγκεκριμένα προγράμματα (executable programs) όπως π.χ. applications και παιχνίδια. Όταν ο χρήστης θέσει σε λειτουργία το μολυσμένο πρόγραμμα τότε ο ιός εγκαθίσταται στην μνήμη του υπολογιστή του.

Web Scripting Virus:

Ο Web Scripting Virus παραβιάζει δημοφιλείς στο κοινό ιστοσελίδες και ενσωματώνει μέσα στον κώδικα προγραμματισμού τους μολυσμένα links με σκοπό να ξεγελάσει τον χρήστη να τα επισκεφθεί. Εάν ο χρήστης το κάνει τότε ο ιός κατεβαίνει στον υπολογιστή του και τον μολύνει, αποσπώντας τα προσωπικά δεδομένα του.

Macro Virus:

O Macro Virus ενσωματώνεται μέσα σε αρχεία που είναι συνήθως γραμμένα στην Microsoft Word, με σκοπό να αποθηκευτούν σε έναν υπολογιστή και να μεταφέρουν τον ιό στο λειτουργικό του σύστημα.

Browser Hijacker:

Ο ιός Browser Hijacker ενσωμάτωνεται στον browser και αλλοιώνει τις ρυθμίσεις του, με σκοπό να αναγκάσει τον χρήστη να επισκεφθεί ιστοσελίδες με μολυσμένο περιεχόμενο και να του αποσπάσει επισκεψιμότητα, δεδομένα ή και χρήματα.

Resident Virus:

Ο συγκεκριμένος ιός εγκαθίσταται στη μνήμη του υπολογιστή σας, με σκοπό να μολύνει όλα τα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα και να τα αλλοιώσει ή να τα καταστρέψει. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο λειτουργικό σας σύστημα.

Πώς μπορεί ο μέσος χρήστης να καταλάβει εάν ο υπολογιστής του είναι μολυσμένος από κάποιο κακόβουλο λογισμικό (malware); 

Αν ο υπολογιστής είναι μολυσμένος τότε υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο χρήστης όπως:

 • Ο υπολογιστής υπολειτουργεί και είναι πολύ αργός.

 • Εξαφανίζονται ή αλλοιώνονται αρχεία.

 • Υπολειτουργούν κάποια από τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή.

 • Παρατηρείται πολύ υψηλό bandwidth στον server.

 • Εμφανίζονται καινούρια προγράμματα που ο χρήστης δεν εγκατέστησε ποτέ.

 • Έχει αλλάξει ξαφνικά το default home page του browser.

 • Υπολειτουργεί το browser και εμφανίζει διαφημιστικά σε καινούρια παράθυρα που ο χρήστης δεν μπορεί να αποφύγει ή να κλείσει.

 • Γεμίζει απότομα η μνήμη του υπολογιστή.

 • Απενεργοποιούνται τα εγκατεστημένα προγράμματα antivirus.

 • Το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή παρουσιάζει προβλήματα.

 • Η οθόνη του υπολογιστή γίνεται μαύρη ή μπλε και παγώνει.

 • Το πληκτρολόγιο κλειδώνει και ο χρήστης αδυνατεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή στον υπολογιστή του.

 • Γεμίζει ο σκληρός δίσκος.

 • Ο υπολογιστής κάνει συνέχεια επανεκκίνηση.

 • Εμφανίζονται παράθυρα που προτρέπουν τον χρήστη να αγοράσει συγκεκριμένο λογισμικό που θα αφαιρέσει τους ιούς.

Στο GOOiZ έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρούμε άμεσα και γρήγορα όλα τα κακόβουλα λογισμικά (malware) και ιούς (Computer Virus) που μπορεί να επηρεάσουν τις συσκευές σας, τους λογαριασμούς email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης σας ή τις ιστοσελίδες σας.

Eάν χρειαστείτε βοήθεια μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

bottom of page