top of page
gooiz λογότυπο, αρχική σελίδα

5 απάτες του facebook που έγιναν viral και ξεγέλασαν πολλούς χρήστες
Facebook Scam
Facebook Scam

FACEBOOK SCAM


Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ψεύτικες ειδήσεις και γεγονότα να αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να γίνονται πιστευτά από πολλούς χρήστες. Σε αυτό το άρθρο θα θυμηθούμε μόνο 5 από αυτά τα οποία πήραν τόσο μεγάλη έκταση που το διοικητικό προσωπικό του facebook αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση έτσι ώστε να προειδοποιήσει και να προστατέψει τους χρήστες του από τις συγκεκριμένες απάτες. Κάποιες από αυτές τις απάτες έγιναν για κερδοσκοπικούς λόγους και κάποιες απλά υπό μορφή φάρσας.

1) Το facebook δεν θα προσφέρεται πλέον δωρεάν στους χρήστες του

Αραιά και που όλοι βλέπουμε διάφορους από τους φίλους μας να επικολλούν στον τοίχο τους ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο το facebook θα πάψει πλεόν να είναι δωρεάν και οι χρήστες του θα αναγκάζονται να πληρώνουν ένα μηνιαίο ποσό για να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Το συγκεκριμένο κείμενο παρακεινεί τους χρήστες να το κάνουν copy και share στον τοίχο τους έτσι ώστε οι άνθρωποι του facebook να το δούνε και να αλλάξουν γνώμη όσον αφορά στην κοστολόγηση του facebook. Όλο αυτό φυσικά αποτελεί ένα ακόμα ψέμα που κατάφερε να διαδοθεί από χρήστη σε χρήστη και να γίνει viral. To facebook κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και δεν χρειάζεται να ρισκάρει να χάσει τους users του μέσω μιας τέτοιας απόφασης. Η ομάδα του facebook λοιπόν στην προσπάθειά της να βάλει ένα τέλος στην συγκεκριμένη φήμη πρόσθεσε στο μενού των βοηθητικών ερωτήσεων του facebook μία ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει τους χρήστες πως το facebook είναι και θα παραμείνει για πάντα δωρεάν. Και δια του λόγου το αληθές αυτό είναι το link της ανακοίνωσης.

2) Το facebook θα δωρήσει 1 ευρώ για κάθε like και share της φωτογραφίας του άρρωστου παιδιού

Πολύ συχνά βλέπουμε φωτογραφίες φτωχών ή άρρωστων παιδιών να γίνονται share στο facebook μεταξύ των φίλων μας με την ακόλουθη λεζάντα γραμμένη από κάτω: ''Για κάθε like και share που κάνετε θα δοθεί 1 ευρώ από το facebook για να βοηθήσει το άρρωστο παιδάκι''.

Φυσικά αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα που πήρε μεγάλες διαστάσεις στον κόσμο του facebook. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να δωρίσει το facebook 1 ευρώ για κάθε like της οποιαδήποτε φωτογραφίας. Δυστυχώς οι επιτήδιοι που διαδίδουν αυτές τις φωτογραφίες με τις συγκεκριμένες λεζάντες έχουν ως απότερο σκοπό τους να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα likes στις σελίδες τους, και κατόπιν να πουλήσουν αυτές τις σελίδες σε εταιρίες που ψάχνουν να βρουν μαζεμένους χρήστες για να προμοτάρουν πιο εύκολα τα προιόντα τους. Γι'αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε την φωτογραφία ενός άρρωστου μωρού και θα είστε έτοιμοι να προσφέρετε την υποτιθέμενη βοήθεια στο παιδάκι αυτό, απλά σκεφτείτε ότι τον μόνο που βοηθάτε είναι τον Scammer που χρησιμοποιά ανήθικα την φωτογραφία του συγκεκριμένου παιδιού ώστε να βγάλει χρήματα για τον εαυτό του και μόνο.

3) Application μέσω του οποίου μπορείτε να δείτε ποιος κοιτάζει το προφίλ σας στο facebook

Σχεδόν όλοι οι χρήστες του facebook θα ήθελα να μπορούν να βλέπουν ποιος ελέγχει το προφίλ τους. Κατά διαστήματα βλέπουμε διάφορες εφαρμογές να κυκλοφορούν στο facebook και να ισχυρίζονται πως εάν τις κατεβάσεις θα σου δέιξουν άμεσα όλους όσους παρακολουθούν το προφιλ σου. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που θα καταφέρεις εάν κατεβάσεις μια τέτοια εφαρμογή είναι να ρισκάρεις να σου κλέψουν επιτήδιοι scammers προσωπικά δεδομένα σου ή ακόμη και να του χακάρουν το προφίλ σου. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία απολύτως εφαρμογή ή εύκολο τρικ που να μπορεί να σου δείξει τους χρήστες που βλέπουν το προφίλ σου, πολύ απλά επειδή το facebook προσπαθεί πολύ έντονα να διατηρεί την ανωνυμότητα των χρηστών του και μια τέτοια εφαρμογή θα ήταν η αιτία να χάσει πολλούς από αυτούς.

4) Συμπληρώστε τη φόρμα και κερδίστε πανάκριβα δώρα

''Κερδίστε 2 αεροπορικά εισητήρια από την Aegean airways και ταξιδέψτε εντελώς δωρεάν'', ''Η ιστοσελίδα asos.com μοιράζει δωροκουπόνια αξίας 300ευρώ'', ''Κερδίστε ένα ολοκαίνουριο iphone'', ''Η εταιρεία Range Rover δίνει σε 3 τυχερούς από ένα ολοκαίνουριο Range Rover''. Αυτά είναι μόνο μερικές από τις ηχηρές διαφημίσεις που κυκλοφορούν κατά καιρούς στο facebook. Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις χρησιμοποιούν πάντα τα ονόματα γνωστών και αξιόπιστων εταιρειών και ισχυρίζονται πως οι εταιρείες αυτές προσφέρουν στους χρήστες του facebook δώρα μεγάλης αξίας φτάνει μόνο να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια φόρμα και να μπουν σε κλήρωση. Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι μια πολύ καλά σχεδιασμένη απάτη. Οι scammers που κρύβονται πίσω από τις συγκεκριμένες διαφημήσεις έχουν ως απότερο σκοπό να αρπάξουν χρήματα από τους ανυποψίαστους χρήστες μέσω sms μηνυμάτων. Αυτό το επιτυγχάνου ως εξής. Οι χρήστες για να πάρουν μέρος στον υποτιθέμενο διαγωνισμό πρέπει να γράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε μια διαδικτυακή φόρμα. Όταν οι χρήστες γράψουν στην φόρμα αυτή το κινητό τους τηλέφωνο ,δήθεν για να επικοινωνήσει μαζί τους η εταιρεία σε περίπτωση που κερδίσουν το δώρο, στην πραγματικότητα δίνουν την συνεναιση τους στο να δέχονται διαφημιστικά μηνύματα από τους scanners και να χρεώνονται μέχρι και 5 ευρώ το sms. Έτσι την επόμενη φορά που κάποια εξαιρετικά δελεαστική διαφήμιση ζητήσει απο σας τα προσωπικά σας στοιχεία και κυρίως το τηλέφωνό σας, μην τα συμπληρώσετε γιατί το πιο πιθανόν είναι να εκτοξεύσετε στα ύψη τον λογαριασμό τηλεφώνου σας,

5) Κλοπή προσωπικών πληροφοριών από το λογισμικό του facebook

Άλλο ένα κείμενο που έχουμε δει ουκ ολίγες φορές να αναρτάται σε τοίχους των φίλων μας στο facebook είναι το πιο κάτω.

"Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: ως απάντηση στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111, 112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου. Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή. Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο να το αντιγράψετε και να το επικολλήσετε στο Facebook τοίχο σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να τεθούν τα δεδομένα υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, να αντιγράψει, να διανέμει, να αναμεταδώσει ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και του περιεχομένου του. Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους αντιπροσώπους ή / και το λοιπό προσωπικό υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου. Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν μια ανακοίνωση αυτού του είδους, ή αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο. Εάν δεν δημοσιεύσετε αντίστοιχη δήλωση, θα επιτρέψετε σιωπηρά τη χρήση των στοιχείων όπως φωτογραφίες σας καθώς και τις προσωπικές πληροφορίες που περιέχονται στη σελίδα σας."

Tο συγκεκριμένο κείμενο ισχυρίζεται πως εάν το αναρτήσουμε αυτούσιο στον τοίχο μας θα προφυλαχτούμε από την αρπαγή των προσωπικών μας στοιχείων στο facebook. Αυτό είναι φυσικά άλλη μια περίπτωση ψευδούς είδησης που έγινε viral. Το συγκεκριμένο κείμενο κυκλοφορεί από το 2012 και οι νόμοι που αναφέρει δεν υπάρχουν κατεγραμμένοι πουθενά, Και φυσικά το facebook έδωσε την δική του απάντηση στο συγκεριμένο περιστατικό αναρτώντας την ανακοίνωση που μπορείτε να δείτε πατώντας το ακόλουθo link https://www.facebook.com/fbfacts/1573108242983244.

Ετικέτες:

Comments


bottom of page