DIALOGOSNEW.png

Τι είναι το clickbait και πως μπορούμε να το εντοπίζουμε!''Βομβα μεγατόνων στην κυπριακή σοουμπιζ'', ΄΄Μόλις άρχισε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος'',''Οι προφητείες βγήκαν αληθινές τρέξτε να σωθείτε'',''Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ο πασίγνωστος ηθοποιός και..΄΄

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους εμφάνταστους τίτλους άρθρων που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι, κυρίως κατά την επίσκεψή μας στο facebook. Τίτλοι πολλά υποσχόμενοι και δελεαστικοί τόσο ώστε να μας κάνουν να πατήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη πάνω τους ώστε να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα τους και να διαβάσουμε το άρθρο.

Προς κακή μας έκπληξη όμως, κάθε φορά που διαβάζουμε τα άρθρα που φιλοξενούν τους τίτλους αυτούς, καταλαμβαίνουμε πως οι συγκεκριμένοι τίτλοι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το δόλωμα για να δώσουμε το κλικ μας σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, ο τίτλος που πατήσαμε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου με αποτέλεσμα να εκνευριζόμαστε ακόμη περισσότερο με τους αρθρογράφους και να νιώθουμε θύματα της ανήθικης μεθοδικότητάς τους για περισσότερα ιντερνετικά κλικς. Αυτό ακριβώς λοιπόν είναι το clickbait και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του ίντερνετ.

Το clickbait λοιπόν είναι η συγγραφή ανούσιων,ασήμαντων και πολλές φορές ψεύτικων άρθρων τα οποία στηρίζονται σε δελεαστικούς εντυπωσιακούς τίτλους με μοναδικό στόχο να προκαλέσουν τον χρήστη να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες που τα φιλοξενούν. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι καθαρά και μόνο για να ψηλώσει η επισκεψιμότητα των συγκεκριμένων ιστοσελίδων και να μπορούν να κερδίζουν λεφτά μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων. Πιο συγκεκριμένα, εάν μια ιστοσελίδα έχει καθημερινά ένα σταθερό μεγάλο αριθμό επιστεπτών, τότε οι ιδιοκτήτες της μπορούν ευκολότερα να φιλοξενήσουν διαφημίσεις εταιρειών στην ιστοσελίδα τους και να πληρώνονται ανά κλικ. Με λίγα λόγια οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν το clickbait, κοροιδεύουν και παραπλανούν τους χρήστες τους στο βωμό του κέρδους.

Υπάρχει λοιπόν κάποιος τρόπος εμείς ως χρήστες να μπορούμε να αποτρέπουμε το clickbait ή έστω να μπορούμε να εντοπίσουμε τις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις; Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος δραστικός τρόπος ώστε να εντοπίζουμε και να μπλοκάρουμε άμεσα όλα τα clickbait-style μπλογκς και ιστοσελίδες. Μπορούμε όμως να είμαστε πιο καχύποπτοι και να μην πατάμε απευθείας όλους τους εμφάνταστους τίτλους άρθρων που μπορεί να βρεθούν μπροστά μας. Για παράδειγμα εάν δούμε μπροστά μας έναν τίτλο τύπου ''Καταστροφικές καταιγίδες μπορεί να πλήξουν τη Γη – Θα έχουμε μόνο 15 λεπτά για να σωθούμε'' πριν πατήσουμε πάνω μια καλή ιδεά είναι να γκουγκλάρουμε τον τίτλο στον αγαπημένο μας ιντερνετικό φίλο το google. Εάν τα αποτελέσματα της αναζήτησης μας δεν βρίσκουν κανένα αποτέλεσμα εκτός από το συγκεκριμένο site που φιλοξενεί την είδηση τότε κατά 99.9% πρόκειται για καθαρή περίπτωση clickbait.

Άλλο ένα σημάδι που μπορεί να υποδηλώνει πως ένας τίτλος είναι παραπλανητικός είναι το ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης. Για παράδειγμα ο τίτλος :'' Βομβα.Βρέθηκε η Μάντλιν Μακκάν;'' πρόκειται για συνηθισμένη περίπτωση clickbait αφού εάν πραγματικά είχε βρεθεί ο αρθρογράφος δεν θα ρωτούσε τους χρήστες εάν βρέθηκε. Επίσης άρθρα που οι τίτλοι τους περιέχουν τις,συνήθως κεφαλαίες, λέξεις ή φράσεις ΣΟΚ, ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ, ΠΑΡΤΕ ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ,ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ,ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ και άλλα συναφή, είναι οφθαλμοφανές πως προσπαθούν να σας αποσπάσουν την προσοχή και να κεντρίσουν την περιέργειά σας κάνοντάς σας να πατήσετε πάνω.

'Αλλη μια συχνή περίπτωση clickbait είναι τίτλοι που ξεκινούν να σας πουν κάτι φοβερά σημαντικό και ίσως τραγικό για ένα πασίγνωστο πρόσωπο αλλά δεν ολοκληρώνουν περί τίνος πρόκειται. Για παράδειγμα άρθρα τύπου''Δυστυχώς δεν κατάφερε πασίγνωστη τραγουδίστρια και...'' είναι κλασικά παραδέιγματα clickbait. Εάν πραγματικά πάθαινε κάτι τραγικό κάποια πασίγνωστη τραγουδίστρια ο αρθρογράφος θα έγραφε κατευθείαν στον τίτλο το όνομα της τραγουδίστριας και το συμβάν, αφού έτσι θα ήταν σίγουρο πως θα είχε τα ανάλογα views και δε θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει το clickbait.

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα σημάδια που μπορείτε να δείτε σε άρθρα και να αναγνωρίσετε πότε πρόκειται για καθαρή απάτη και πότε για πραγματική είδηση. Το ίντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο γνώσης και πληροφορειών εάν χρησιμοποιείται σωστά. Η καθαρά κερδοσκοπική χρήση του και η ευκαιρία που δίνεται στον κάθε ένα από μας να γίνει ιντερνετικός αρθρογράφος το έχει καταντήσει συνάμα και σε μια ζούγκλα παραπληροφόρησης. Είναι στο χέρι μας να μπορούμε να φιλτράρουμε το τι επιλέγουμε να διαβάσουμε.

#all #facebook #clickbait

gooiz hacker
gooiz logo

ΠΙΣΩ ΣΤΟ BLOG;

- Τεχνική Υποστήριξη Υπολογιστή ή Τηλεφώνου! -

ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 ΑΜΕΣΑ &ΓΡΗΓΟΡΑ 

Free-Service-Banner.png