top of page

Online Shopping Safety Tips

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


online shopping safety tips

🛒 Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ένα διαδικτυακό κατάστημα είναι το να μπορεί να κρυπτογραφεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του έτσι ώστε να αποτρέπει την παραβίασή τους από επιτήδειους χάκερς. Σήμα κατατεθέν για την κρυπτογράφηση δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών είναι το HTTPS δηλαδή Hypertext Transfer Protocol Secure.


🔒 Ο χρήστης θα πρέπει μόλις επισκεφθεί το διαδικτυακό κατάστημα της επιλογής του, να ελέγξει κατά πόσο στα url της ιστοσελίδας(και ειδικότερα στις σελίδες όπου προχωρεί ο χρήστης για πληρωμή προϊόντος) υπάρχει το πρόθεμα HTTPS ή ένα μικρό εικονίδιο κλειδαριάς (πριν από το domain της ιστοσελίδας στο Browser σας). Η συγκεκριμένη κλειδαριά ονομάζεται Hypertext Transfer Protocol Secure, σε συντομογραφία https, και είναι υπεύθυνη για την κρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών. Εάν δείτε ένα από αυτά τα δύο χαρακτηρηστικά τότε η ιστοτελίδα που επισκέπτεστε είναι ασφαλής.


👹 Ιστοσελίδες που δεν χρησιμοποιούν https δεν παρέχουν πλήρη ασφάλεια στα δεδομένα των πελατών τους και τa αφήνουν εκτεθειμένα σε επίδοξους scammers.


🛒 Ο τρόπος πληρωμής που μπορεί να δεχτεί μια ιστοσελίδα μπορεί να υποδείξει το κατά πόσον είναι ασφαλής για τους πελάτες της ή όχι.


💸 Οι χρήστες θα πρέπει πάντοτε να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα από ιστοσελίδες που επιλέγουν ως τρόπο πληρωμής μεταφορές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή πληρωμές τύπου western union.


💳 Επίσης είναι καλό να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν διαδικτυακά, πιστωτικές κάρτες που έχουν μέσα μεγάλα χρηματικά ποσά. Συνίσταται για οποιαδήποτε διαδικτυακή αγορά οι χρήστες να χρησιμοποιούν τις γνωστές χρεωστικές κάρτες τύπου Prepaid/Internet Card που πλέον όλες οι τράπεζες έχουν προσθέσει στα προϊόντα τους.


📭 'Αλλη μια ασφαλής μέθοδος που είναι αρκετά διαδεδομένη για διαδικτυακές αγορές είναι οι πληρωμές μέσω Paypal. Το Paypal δίνει το δικαίωμα στον αγοραστή ενός προϊόντος να ζητήσει επιστροφή χρημάτων εντός 60 ημερών από την ημέρα αγοράς, στην περίπτωση που το προϊόν που παρέλαβε δεν ήταν αυτό που παράγγειλε ή ακόμα και εάν δεν έχει παραλάβει ποτέ το προϊόν του.


👍 Να διευκρινήσουμε όμως πως αν μια ιστοσελίδα δεν έχει στις επιλογές πληρωμών της το Paypal αυτό δε σημαίνει ότι η ιστοσελίδα δεν είναι ασφαλής.

bottom of page