💥💊 ''Βόμβα μεγατόνων στην κυπριακή σόουμπιζ'', ''Πάρτε υπογλώσσια δείτε με μαγιό την..'' ''Μόλις άρχισε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος'',''Οι προφητείες βγήκαν αληθινές έρχεται το τέλος του κόσμου'',''Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ο πασίγνωστος ηθοποιός και...''
👎 Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους εμφάνταστους τίτλους άρθρων που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι, κυρίως κατά την επίσκεψή μας στο facebook. Τίτλοι πολλά υποσχόμενοι και δελεαστικοί τόσο ώστε να μας κάνουν να πατήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη πάνω τους ώστε να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα τους και να διαβάσουμε το άρθρο.
😡 Προς κακή μας έκπληξη όμως, κάθε φορά που διαβάζουμε τα άρθρα που φιλοξενούν τους τίτλους αυτούς, καταλαμβαίνουμε πως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το δόλωμα για να δώσουμε το κλικ μας σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, ο τίτλος που πατήσαμε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου με αποτέλεσμα να εκνευριζόμαστε ακόμη περισσότερο με τους αρθρογράφους και να νιώθουμε θύματα της ανήθικης μεθοδικότητάς τους για περισσότερα ιντερνετικά κλικς. Αυτό ακριβώς λοιπόν είναι το clickbait και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του ίντερνετ.
🎯 Το clickbait λοιπόν είναι η συγγραφή ανούσιων, ασήμαντων και πολλές φορές ψεύτικων άρθρων τα οποία στηρίζονται σε δελεαστικούς εντυπωσιακούς τίτλους με μοναδικό στόχο να προκαλέσουν το χρήστη να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες που τα φιλοξενούν. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι καθαρά και μόνο για να ψηλώσει η επισκεψιμότητα των συγκεκριμένων ιστοσελίδων και να μπορούν να κερδίζουν λεφτά μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων. Πιο συγκεκριμένα, εάν μια ιστοσελίδα έχει καθημερινά ένα σταθερό μεγάλο αριθμό επιστεπτών, τότε οι ιδιοκτήτες της μπορούν ευκολότερα να φιλοξενήσουν διαφημίσεις εταιρειών στην ιστοσελίδα τους και να πληρώνονται ανά κλικ. Με λίγα λόγια οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν το clickbait, κοροϊδεύουν και παραπλανούν τους χρήστες τους στο βωμό του κέρδους.
👉 Πώς μπορούμε όμως εμείς ως χρήστες να εντοπίζουμε και να αποφεύγουμε τις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος δραστικός τρόπος ώστε να μαζοποιήσουμε άμεσα όλα τα clickbait-style μπλογκς και ιστοσελίδες.
🕵️♀️ Υπάρχουν όμως κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των clickbait άρθρων που εντοπίζοντάς τα μπορούμε να αποφεύγουμε τις ψευδείς ειδήσεις:
✅ Κραυγαλέοι Τίτλοι:
Eάν δούμε μπροστά μας έναν τίτλο τύπου ''Καταστροφικές καταιγίδες μπορεί να πλήξουν τη Γη – Θα έχουμε μόνο 15 λεπτά για να σωθούμε'' πριν πατήσουμε πάνω μια καλή ιδεά είναι να γκουγκλάρουμε τον τίτλο στο google. Εάν τα αποτελέσματα της αναζήτησης μας δεν βρίσκουν κανένα αποτέλεσμα εκτός από το συγκεκριμένο site που φιλοξενεί την είδηση τότε κατά 99.9% πρόκειται για καθαρή περίπτωση clickbait.
✅ Eρωτηματικό στο τέλος της πρότασης:
Για παράδειγμα ο τίτλος : ''Βόμβα. Βρέθηκε η Μάντλιν ΜακΚάν;'' πρόκειται για συνηθισμένη περίπτωση clickbait αφού εάν πραγματικά είχε βρεθεί ο αρθρογράφος δε θα ρωτούσε τους χρήστες εάν βρέθηκε.
✅ Τίτλοι με Κεφαλαία Γράμματα:
Άρθρα που οι τίτλοι τους περιέχουν τις κεφαλαίες λέξεις ή φράσεις ΣΟΚ, ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ, ΠΑΡΤΕ ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ, ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ και άλλα συναφή, είναι οφθαλμοφανές πως προσπαθούν να σας αποσπάσουν την προσοχή και να κεντρίσουν την περιέργειά σας κάνοντάς σας να πατήσετε πάνω.
✅ Αποφυγή Ονόματος:
Αλλη μια συχνή περίπτωση clickbait είναι τίτλοι που ξεκινούν να σας πουν κάτι φοβερά σημαντικό και ίσως τραγικό για ένα πασίγνωστο πρόσωπο αλλά δεν ολοκληρώνουν περί τίνος πρόκειται. Για παράδειγμα άρθρα τύπου ''Δυστυχώς δεν τα κατάφερε πασίγνωστη τραγουδίστρια και...'' είναι κλασικά παραδείγματα clickbait. Εάν πραγματικά πάθαινε κάτι τραγικό κάποια πασίγνωστη τραγουδίστρια ο αρθρογράφος θα έγραφε κατευθείαν στον τίτλο το όνομα της τραγουδίστριας και το συμβάν, αφού έτσι θα ήταν σίγουρο πως θα είχε τα ανάλογα views και δε θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει το clickbait.
🌐 Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα σημάδια που μπορείτε να δείτε σε άρθρα και να αναγνωρίσετε πότε πρόκειται για καθαρή απάτη και πότε για πραγματική είδηση. Το ίντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο γνώσης και πληροφοριών εάν χρησιμοποιείται σωστά. Η καθαρά κερδοσκοπική χρήση του και η ευκαιρία που δίνεται στον καθένα από μας να γίνει διαδικτυακός αρθρογράφος, το έχει καταντήσει παράλληλα και σε μια ζούγκλα παραπληροφόρησης. Είναι στο χέρι μας να μπορούμε να φιλτράρουμε το τι επιλέγουμε να διαβάσουμε.
Comments