top of page

Πώς εντοπίζω ένα ψεύτικο Online Shop (scam)

Έγινε ενημέρωση: 18 Μαρ

Κατά πόσον τα διαδικτυακά κατάστηματα - Online Shops που μας δελεάζουν καθημερινά είναι αξιόπιστα;


Με τη ραγδαία ανάπτυξη και διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με δελεαστικές διαφημίσεις διαδικτυακών καταστημάτων που υπόσχονται στους πελάτες τους καταπληκτικές προσφορές. Όλοι θα θέλαμε να αποκτήσουμε μια αυθεντική ακριβή τσάντα ή ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια στο 1/10 της αρχικής τους τιμής. Το ερώτημά όμως είναι το εξής: Κατά πόσον τα διαδικτυακά κατάστηματα που μας δελεάζουν καθημερινά είναι αξιόπιστα;


Πώς εντοπίζω ένα ψεύτικο Online Shop;

Πιο κάτω θα βρείτε 6 έυκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε το πιο πάνω ερώτημα και να προστατευτείτε από τους πολύ γνωστούς σε όλους μας scammers του διαδικτύου.



1) HTTPS ή πράσινη κλειδαριά


Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ένα διαδικτυακό κατάστημα είναι το να μπορεί να κρυπτογραφεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του έτσι ώστε να αποτρέπει την παραβίασή τους από επιτήδειους χάκερς. Σήμα κατατεθέν για την κρυπτογράφηση δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών είναι το HTTPS δηλαδή Hypertext Transfer Protocol Secure. Ο χρήστης θα πρέπει μόλις επισκεφθεί το διαδικτυακό κατάστημα της επιλογής του, να ελέγξει κατά πόσο στα url της ιστοσελίδας(και ειδικότερα στις σελίδες όπου προχωρεί ο χρήστης για πληρωμή προιόντος) υπάρχει το πρόθεμα HTTPS ή η πράσινη κλειδαριά που μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία. Εάν δείτε ένα από αυτά τα δύο χαρακτηρηστικά τότε η ιστοτελίδα που επισκέπτεστε είναι ασφαλής.


πρασινη κλειδαρια
HTTPS ή πράσινη κλειδαριά

2) Τρόποι πληρωμής


Ο τρόπος πληρωμής που μπορεί να δεχτεί μια ιστοσελίδα μπορεί να υποδεικνύει το κατά πόσον είναι ασφαλής ή όχι. Οι χρήστες θα πρέπει πάντοτε να αποφεύγουν να αγοράζουν προιόντα χρησιμοποιώντας μεταφορές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή πληρωμές τύπου western union. Επίσης είναι καλό να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν διαδικτυακά, πιστωτικές κάρτες που έχουν μέσα καταθετημένα μεγάλα χρηματικά ποσά. Συνήσταται για οποιαδήποτε διαδικτυακή αγορά οι χρήστες να χρησιμοποιούν τις γνωστές χρεωστικές κάρτες του ίντερνετ που πλέον όλες οι τράπεζες έχουν προσθέσει στα προιόντα τους. Επίσης άλλη μια ασφαλής μέθοδος που είναι αρκετά διαδεδομένη για ιντερνετικές αγορές είναι οι πληρωμές μέσω paypal. Το paypal δίνει το δικαίωμα στον αγοραστή ενός προιόντος να ζητήσει επιστροφή χρημάτων εντός 60 ημερών από την ημέρα αγοράς στην περίπτωση που το προιόν που παρέλαβε δεν ήταν αυτό που παράγγειλε ή ακόμα και εάν δεν έχει παραλάβει ποτέ το προιόν του. Να διευκρινήσουμε όμως πως αν μια ιστοσελίδα δεν έχει στις επιλογές πληρωμών της το paypal αυτό δε σημαίνει ότι η ιστοσελίδα δεν είναι ασφαλής.



3) Πολύ καλές για να είναι αληθινές προσφορές


Εάν ένα διαδκτυακό κατάστημα έχει πρωτοφανείς προσφορές σε γνωστά fashion brands τότε θα πρέπει να είστε πολύ καχύποπτοι. Εάν για παράδειγμα μια ιστοστελίδα ισχυρίζεται ότι μπορεί να σας προσφέρει μια τσάντα Louis Vuitton ή Hermes με έκπτωση 90% τότε δύο είναι τα πιθανά σενάρια:

α)Δεν θα παραλάβετε ποτέ τίποτα

β)Θα παραλάβετε μια τσάντα απομίμηση.

Γιαυτό την επόμενη φορά που θα δείτε να διαφημίζεται στο διαδίκτυο μια εξωφρενικά απίστευτη προσφορά για κάποιο γνωστό προιόν μην τσιμπίσετε γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε χρόνο και χρήμα.



4) Έλεγχος στο scamadviser


Εάν υποτεύεστε πως ένα διαδικτυακό κατάστημα είναι scam μπορείτε ελέγξετε την αξιοπιστία του μέσω της ιστοσελίδας https://www.scamadviser.com. Στο scamadviser ο χρήστης μπορεί να ελέγξει κατά πόσον μια ιστοσελίδα έχει κακόφημο όνομα και ιστορικό scamming. Επίσης μπορεί να ελέγξει την ημερομηνία δημιουργίας της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Εάν ένα διαδικτυακό κατάστημα υπάρχει στο διαδίκτυο μόνο για λίγες μέρες και η χώρα προέλευσης του είναι διαφορετική από αυτήν που δηλώνει, τότε κατά πάσα πιθανότητα να είναι ψεύτικο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κάθε καινούριο website είναι και αναξιόπιστο.


scamadviser
Έλεγχος στο scamadviser

5) Κακοφτιαγμένη ιστοσελίδα με ορθογραφικά λάθη


Εάν η ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε έχει πολλά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι πρόκειται για scam. Μία σοβαρή εταιρεία προσέχει πάντοτε την αισθητική της προσωπικής της ιστοσελίδας και αποφεύγει τις προχειρότητες. Αντίθετα, οι ιστοσελίδες που φτιάχτηκαν με μοναδικό σκοπό να κλέψουν χρήματα από τους χρήστες τους έχουν συνήθως βαρυφορτωμένο design και κείμενα γεμάτα λάθη είτε στην ορθογραφία είτε στη σύνταξη.



6) Πολλές διαφημίσεις


Οι πολλές διαφημίσεις μέσα σε ένα διαδικτυακό κατάστημα είναι άλλο ένα ύποπτο σημάδι. Μια σοβαρή και αξιόπιστη ιστοσελίδα δεν είναι ποτέ βαρυφορτωμένη με τα γνωστά σε όλους μας ads. Εάν η ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε έχει διαφημίσεις που σας παραπέμπουν σε άλλες σελίδες ή τεράστιες διαφημίσεις που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των σελίδων της ή διαφημίσεις που σας ζητούν να συμπληρώσετε κάποια βήματα ώστε να κερδίσετε πανάκριβα δώρα, τότε καλό θα ήταν να την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια.



bottom of page