top of page

Black Friday Safety Tips

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


Black friday safety tips


🖤🗽 Η σημερινή Παρασκευή στην Αμερική είναι γνωστή ως Black Friday. H Black Friday είναι η τέταρτη Παρασκευή του μήνα Νοέμβριου και η επαύριο της γιορτής των Ευχαριστιών.


👗👔 Στην Αμερική από το 1952 σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών και είναι η αγαπημένη μέρα των καταναλωτών αφού μπορούν να βρουν όλα τα προϊόντα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.


🏃‍♀️🏃 Τα τελευταία χρόνια η Black Friday έχει καθιερωθεί και στην Κύπρο και όλοι σπεύδουν να ψάξουν και να βρουν τις καλύτερες προσφορές έτσι ώστε να αγοράσουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους.


🆘 Πριν όμως αγοράσουμε οτιδήποτε και ειδικότερα στο διαδίκτυο θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.


👇💡 Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές ασφαλείας για τις διαδικτυακές αγορές σας την Black Friday:


📱🕵️‍♂️ Αποφύγετε να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε διαδικτυακή αγορά όταν είστε συνδεδεμένοι με public Wifi. Προτιμήστε να συνδεθείτε με το Wifi του σπιτιού σας ή με το ίντερνετ του κινητού σας. Τα public Wifi είναι τα αγαπημένα δίκτυα των χάκερς αφού δεν προσφέρουν σχεδόν καθόλου προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.


🕵️‍♂️ Ειδικά μέρες όπως την Black Friday που γίνονται αμέτρητες διαδικτυακές αγορές, είναι ακόμα ευκολότερο για έναν χάκερ να συνδεθεί με ένα public Wifi και ενσωματώνοντας μέσα σε αυτό ένα εξειδικευμένο κακόβουλο λογισμικό να κλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία και φυσικά τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.


🌐💻 Πριν δελεαστείτε από μεγάλες προσφορές κυρίως σε ηλεκτρονικές συσκευές προχωρήστε σε μια γρήγορη έρευνα αγοράς κάνοντας το όνομα και μοντέλο της συσκευής search στο google. Πολλά καταστήματα κατά την περίοδο τον εκπτώσεων της Black Friday, αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους και την μέρα της έκπτωσης προσποιούνται ότι έχουν μεγάλες προσφορές ενώ στην ουσία πουλούν στους καταναλωτές το προϊόν στην αρχική του τιμή.


💻 Για παράδειγμα ένα κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών πουλά έναν υπολογιστή στην τιμή των 830 ευρώ. Την Black Friday βάζει στο Online Shop του τον συγκεκριμένο υπολογιστή γράφοντας στην τιμή του ότι από 1300 ευρώ τώρα είναι στην εκπληκτική τιμή των 830 ευρώ. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνετε google search το μοντέλο του υπολογιστή. Στα αποτελέσματα θα δείτε την αρχική τιμή του υπολογιστή σε άλλα καταστήματα και έτσι θα ξέρετε κατά πόσον αξίζει να τον αγοράσετε ή όχι.


📨💸 Αποφύγετε να αγοράσετε προϊόντα από ιστοσελίδες που επιλέγουν ως τρόπο πληρωμής μεταφορές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή πληρωμές τύπου western union. Οι συγκεκριμένοι τρόποι πληρωμής είναι οι αγαπημένες μέθοδοι κλοπής χρημάτων από τους scammers.

🌐🔒 Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ένα διαδικτυακό κατάστημα είναι το να μπορεί να κρυπτογραφεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του έτσι ώστε να αποτρέπει την παραβίασή τους από επιτήδειους χάκερς. Σήμα κατατεθέν για την κρυπτογράφηση δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών είναι το HTTPS δηλαδή Hypertext Transfer Protocol Secure.


🔒 Μόλις επισκεφθείτε το διαδικτυακό κατάστημα της επιλογής σας, θα πρέπει να ελέγξετε κατά πόσον στα URL της ιστοσελίδας(και ειδικότερα στις σελίδες όπου θα προχωρήσετε για πληρωμή προϊόντος) υπάρχει το πρόθεμα HTTPS ή ένα μικρό εικονίδιο κλειστής κλειδαριάς. Εάν δείτε ένα από αυτά τα δύο χαρακτηρηστικά τότε η ιστοτελίδα που επισκέπτεστε είναι ασφαλής για να αγοράσετε αυτό που θέλετε.


👜💸 Μην αγοράζετε ποτέ από ιστοσελίδες που βάζουν εξευτελιστικές τιμές σε πολύ ακριβά προϊόντα. Για παράδειγμα είναι απίθανο να βρείτε μια τσάντα Hermes στα 80 ευρώ ή ένα ζευγάρι παπούτσια Gucci στα 60 ευρώ. Προσφορές που είναι too good to be true είναι σχεδόν πάντα too good to be true. Στην πιο καλή περίπτωση θα παραλάβετε προϊόντα μαιμού ή το πιο πιθανόν είναι να μην παραλάβετε ποτέ τίποτα.

bottom of page