top of page
gooiz λογότυπο, αρχική σελίδα

"Elk Cloner"- Computer virus


Elk Cloner- Computer virus

Το 1982 ο 15χρονος μαθητής Richard Skrenta δημιούργησε τον computer virus "Elk Cloner".


Ο "Elk Cloner" στόχευε το λειτουργικό σύστημα Apple DOS 3.3 των 8-Bit υπολογιστών Apple II και έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος ιός που κατάφερε να εξαπλωθεί και να μολύνει έναν τεράστιο αριθμό φορητών υπολογιστών της τότε εποχής.


Ο Skrenta, θέλοντας να κάνει φάρσα στην τάξη του, δημιούργησε αρχικά ένα παιχνίδι μέσα στο οποίο εγκατέστησε τον ιό, το πέρασε σε διάφορες δισκέτες και τις έδωσε στους συμμαθητές του. Οι συμμαθητές του, αγνοώντας ότι πάνω στη δισκέτα υπήρχε ιός, την έβαζαν στον υπολογιστή τους για να παίξουν το παιχνίδι και μόλυναν με αυτό τον τρόπο τον υπολογιστή. Ο ιός μπορούσε να μεταφερθεί σε κάθε νέα δισκέτα που έμπαινε στον μολυσμένο υπολογιστή. Ο Skrenta είχε προγραμματίσει τον ιό με τέτοιο τρόπο ώστε την 50στή φορά που κάποιος άνοιγε το παιχνίδι για να παίξει, η οθόνη του υπολογιστή του μαύριζε και εμφάνιζε το ακόλουθο ποίημα:


Elk Cloner: The program with a personality

It will get on all your disks

It will infiltrate your chips

Yes it’s Cloner!

It will stick to you like glue

It wiΙΙ modify ram too

Send in the Cloner!


Ο Elk Cloner, αν και δεν προκαλούσε οποιαδήποτε ζημιά στην συσκευή που μόλυνε, κατάφερε να εξαπλωθεί σημαντικά σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό υπολογιστών και εξασφάλισε μια περίοπτη θέση στην ιστορία των διασημότερων ιών.

Ετικέτες:

bottom of page