top of page
gooiz λογότυπο, αρχική σελίδα

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αυτό το Notification είναι Scam!!

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


Scam

💡💡 Σήμερα το πρωί μπαίνοντας στο Facebook λάβαμε ένα Notification για την σελίδα μας το οποίο βλέπετε στην επισυναπτόμενη φωτογραφία.


❎ Το συγκεκριμένο μήνυμα πρόκειται για scam. Αυτό μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε μέσω των εξής στοιχείων:


1️⃣ Η διεύθυνση της ιστοσελίδας που σας παρακινεί να επισκεφθείτε δεν έχει καμία σχέση με το Facebook και το Domain της φαίνεται εντελώς ερασιτεχνικό και ύποπτο.

2️⃣ Η σελίδα από την οποία έχει έρθει το Notification έχει γίνει πολύ πρόσφατα, έχει μόνο 2 φωτογραφίες και κατ' ουδένα λόγο δεν μοιάζει με επίσημη σελίδα του Facebook. Έπίσης το κείμενο που μας έχει σταλεί είναι κακογραμμένο και πρόχειρο.


3️⃣ Στην πλατφόρμα του Facebook μόνο το ίδιο το Facebook έχει εξουσιοδότηση να μπλοκάρει την σελίδα σας και καμία άλλη υπηρεσία ή σελίδα.


4️⃣ Σήμα κατατεθέν των scammers είναι να πιέζουν τα υποψήφια θύματά τους να προβούν άμεσα σε αυτό που τους ζητούν λέγοντας τους ότι έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους. Όταν βλέπετε φράσεις του τύπου: ''Eαν δεν επιβεβαιώσετε σε λίγες ώρες τον λογαριασμό σας τότε θα τον χάσετε για πάντα'' θεωρείστε δεδομένο ότι πρόκειται για scam.


❓ Σε τι όμως αποσκοπεί μια τέτοια τακτική από τους scammers;


🔓🔍 Στόχος τους δεν είναι άλλος από την απόσπαση των κωδικών διαχείρισης της σελίδας σας έτσι ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχό της και:


📌 Να χρησιμοποιούν οι ίδιοι την σελίδα σας για δικούς τους κερδοσκοπικούς λόγους.


📌 Να επικοινωνήσουν μαζί σας λέγοντάς σας να τους πληρώσετε ένα χρηματικό ποσό για να σας δώσουν πίσω τους κωδικούς σας.


🎣🐟 Η μέθοδος αυτή ονομάζεται Phishing και πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι ο hacker προσπαθεί μέσω δολώματος να ψαρέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Το δόλωμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Notifcation που έρχεται στο Facebook και ακολούθως η ιστοσελίδα στην οποία παραπέμπεται ο χρήστης για να βάλει τους κωδικούς του.


🌐📧 Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και μέσω ψεύτικων email ή ιστοσελίδων μαϊμού που μιμούνται άλλες επίσημες ιστοσελίδες.


🛡 Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε;

📞📧 Απλούστατα να μπορείτε να εντοπίζετε άμεσα ότι πρόκειται για μέθοδο Phishing και να μην συμπληρώνετε ποτέ τα δεδομένα σας σε ιστοσελίδες, emails ή σελίδες που έχουν απειλητικό ύφος προς εσάς. Εάν για παράδειγμα σας σταλεί κάποιο email από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε και σας ζητά να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πάρτε πρώτα τηλέφωνο την ίδια την τράπεζα στο επίσημο νούμερο επικοινωνίας της και επιβεβαιώστε ότι σας έχουν όντως στείλει email.


🌐 Να θυμάστε πως ένας σοβαρός οργανισμός ποτέ δεν θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε τα προσωπικά σας δεδομένα οπουδήποτε αλλού εκτός από τις επίσημες ιστοσελίδες τους και εφαρμογές τους.

Ετικέτες:

bottom of page