top of page

Τί ήταν το Facebook Relevance Score και ποιες είναι οι νέες Μετρήσεις Συνάφειας στο Facebook;

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


Μετρήσεις Συνάφειας στο Facebook

Η αρχική πρόθεση πίσω από τη βαθμολογία του Facebook Relevance Score ήταν να αξιολογήσει τη συνάφεια του περιεχομένου της διαφήμισης σας με το στoχευμένο κοινό. Επρόκειτο για ένα δείκτη ο οποίος εκτιμούσε τόσο την εκλαμβανόμενη ποιότητα της διαφήμισής σας όσο και την απήχηση της διαφήμισής σας στο κοινό που θέλετε να προσελκύσετε.


Όσο πιο υψηλός ήταν ο δείκτης συνάφειας, τόσο καλύτερη θεωρείτο η απόδοση της διαφήμισης. Όταν ο δείκτης συνάφειας της διαφήμισής σας ήταν υψηλός, ήταν πιο πιθανό να προβληθεί η διαφήμιση στο στοχευόμενο κοινό σας συγκριτικά με άλλες διαφημίσεις.


Το Facebook βαθμολογούσε τις διαφημίσεις σε κλίμακα 1-10, με 10 τις θετικές και 1 τις αρνητικές.


Οι σχετικές διαφημίσεις είναι ένα win-win-win. Το Facebook, οι διαφημιζόμενοι και οι πελάτες επωφελούνται όλοι όταν οι διαφημίσεις στοχεύουν αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά υπήρξε κάποια σύγχυση πίσω από τη βαθμολογία συνάφειας. Πολλοί διαφημιστές ήταν αβέβαιοι για το πόση σημασία έπρεπε να αποδοθεί σε αυτό, και τι θα έπρεπε να κάνουν αν ήταν χαμηλό.


Η απόφαση του Facebook στην μετάβαση των τριών μετρήσεων αντί σε μία πιθανότατα στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής της ασάφειας.


Ποιες είναι οι νέες μετρήσεις συνάφειας στο Facebook;


Αντί ενός ολοκληρωμένου σκορ, τα νέα διαγνωστικά στοιχεία του Facebook στρέφονται περαιτέρω σε λεπτομέρειες σχετικότητας. Αυτές οι νέες ταξινομήσεις στοχεύουν να βοηθήσουν τους διαφημιστές να εντοπίσουν στο πού μπορούν να βελτιωθούν.



Κατάταξη ποιότητας

Πρόκειται για μια κατάταξη της εκλαμβανόμενης ποιότητας της διαφήμισής σας. Η ποιότητα υπολογίζεται με βάση τα σχόλια στις διαφημίσεις σας και την εμπειρία μετά το κλικ. Η διαφήμισή σας κατατάσσεται συγκριτικά με διαφημίσεις που ανταγωνίζονται για το ίδιο κοινό. Στις αντιδράσεις περιλαμβάνονται ο αριθμός των φορών που οι χρήστες έκρυψαν τη διαφήμισή σας, καθώς και αξιολογήσεις για το ψάρεμα κλικ (click-bait), το ψάρεμα αλληλεπιδράσεων και άλλες αρνητικές εμπειρίες ( Όταν οι χρήστες αναφέρουν μια διαφήμιση, μπορούν να επισημάνουν αν η διαφήμιση αυτή ήταν επαναλαμβανόμενη, άσχετη, παραπλανητική ή ακατάλληλη). Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις παλιότερες ενέργειες του κοινού που προσπαθείτε να προσεγγίσετε και στην απόδοση της διαφήμισής σας στη δημοπρασία διαφημίσεων. Η κατάταξη ποιότητας δεν είναι διαθέσιμη για διαφημίσεις με λιγότερες από 500 εμφανίσεις.



Κατάταξη ποσοστού αλληλεπίδρασης

Πρόκειται για μια κατάταξη του αναμενόμενου ποσοστού αλληλεπίδρασης με τη διαφήμισή σας. Στις αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνονται οι αντιδράσεις, τα σχόλια, οι κοινοποιήσεις και τα κλικ στη δημοσίευση, καθώς και άλλες αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με τη διαφήμισή σας, όπως το άνοιγμα μιας φωτογραφίας σε πλήρη οθόνη ή τα "Μου αρέσει!" στη Σελίδα. Η διαφήμισή σας κατατάσσεται συγκριτικά με διαφημίσεις που ανταγωνίζονται για το ίδιο κοινό. Η κατάταξη του ποσοστού αλληλεπίδρασης δεν διατίθεται για διαφημίσεις που έχουν λιγότερες από 500 εμφανίσεις ή διαφημίσεις με τους παρακάτω στόχους βελτιστοποίησης: αύξηση διαφημιστικής ανάκλησης, εμφανίσεις, απήχηση, προσαρμοσμένες μετατροπές ή αξία.


Ταξινόμηση ποσοστού μετατροπών

Η μέτρηση υπολογίζει την πιθανότητα ολοκλήρωσης του στόχου βελτιστοποίησης μετά την εμφάνιση της διαφήμισης στην οθόνη και κατατάσσει αυτή την πιθανότητα συγκριτικά με διαφημίσεις που έχουν τον ίδιο στόχο βελτιστοποίησης και ανταγωνίζονται για το ίδιο κοινό στη δημοπρασία διαφημίσεων. Η κατάταξη του ποσοστού μετατροπής δεν διατίθεται για διαφημίσεις που έχουν λιγότερες από 500 εμφανίσεις ή διαφημίσεις με τους παρακάτω στόχους βελτιστοποίησης: αύξηση διαφημιστικής ανάκλησης, εμφανίσεις, απήχηση, προσαρμοσμένες μετατροπές ή αξία.




Πληροφορίες για τη μέτρηση


Αυτή η κατάταξη αντικατοπτρίζει τη σχετική απόδοση της διαφήμισής σας στη δημοπρασία διαφημίσεων για το επιλεγμένο χρονικό διάστημα. Η διαφήμισή σας μπορεί να λάβει τις παρακάτω κατατάξεις:


  1. Πάνω από τον μέσο όρο

  2. Μέσος όρος

  3. Κάτω από τον μέσο όρο (στο κατώτερο 35% των διαφημίσεων)

  4. Κάτω από τον μέσο όρο (στο κατώτερο 20% των διαφημίσεων)

  5. Κάτω από τον μέσο όρο (στο κατώτερο 10% των διαφημίσεων)

Αν η κατάταξη του ποσοστού μετατροπής είναι π.χ κάτω από τον μέσο όρο (στο κατώτερο 20% των διαφημίσεων), αυτό σημαίνει ότι το αναμενόμενο ποσοστό μετατροπής της διαφήμισής σας εντάχθηκε στο κατώτερο 20% των διαφημίσεων με τον ίδιο στόχο βελτιστοποίησης που ανταγωνίστηκαν για το ίδιο κοινό.

Τουλάχιστον το 80% των διαφημίσεων με τον ίδιο στόχο βελτιστοποίησης που ανταγωνίστηκαν για το ίδιο κοινό είχαν υψηλότερο αναμενόμενο ποσοστό μετατροπής.



Υ.Γ: Αν μια διαφήμιση ανταποκρίνεται ήδη στους διαφημιστικούς στόχους σας, ίσως δεν είναι απαραίτητο να εξετάσετε τα διαγνωστικά στοιχεία διαφημιστικής συνάφειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατατάξεις διαφημίσεων με υψηλή απόδοση είναι κάτω από τον μέσο όρο και αυτό δεν είναι ανησυχητικό.

bottom of page