top of page

Τι είναι ο ιός υπολογιστή Melissa;

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


Τι ειναι ο ιος υπολογιστη Melissa;

👾👹 Με την εδραία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί αμέτρητοι ιοί υπολογιστών, διαφόρων ειδών και ειδικοτήτων. Μερικοί από αυτούς μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και άλλοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα όχι μόνο σε ιδιώτες αλλά και σε κυβερνήσεις και οργανισμούς.


💸📉 Ο ιός Melissa ήταν ένας από αυτούς τους ιούς που κατάφερε να προκαλέσει ζημιές αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων και να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κολοσσών όπως η Microsoft.


👨‍💻 Ο συγκεκριμένος ιός σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου του 1999 από τον Αμερικανό προγραμματιστή David Lee Smith και πήρε το όνομά του από μια χορεύτρια την οποία ερωτεύτηκε. Αποτελεί ένα είδος macro virus.


💻📄 O macro virus ή μακρο-ιός έχει την ίδια γλώσσα προγραματισμού με εφαρμογές word processors όπως η Word και καταφέρνει, αφού ενεγορποιηθεί, να εισχωρήσει μέσα στην εφαρμογή και να αναπαραχθεί δημιουργώντας δικές του εντολές.



👇👇 Ο ιός Melissa εξαπλωνόταν μέσω email με τον εξής τρόπο:


📧📄 Ο χρήστης παραλάμβανε ένα email το οποίο είχε σαν Sender Address το Email κάποιου από τις επαφές του. Στο θέμα του Email έγραφε ''Here is that document you asked for … don’t show anyone else ;-) '' και υπήρχε ως επισυναπτόμενo ένα αρχείο Word. Εάν ο χρήστης άνοιγε το αρχείο τότε ο ιός έστελνε αυτόματα το ίδιο Email στις 50 πρώτες επαφές του στο Outlook χρησιμοποιώντας το Email του χρήστη ως Sender Address.


🚫📁 O τρόπος αναπαραγωγής του ιού και η μαζική αποστολή μηνυμάτων κατάφερνε να υπερφορτώνει τους Servers και να ρίχνει το δίκτυο. Έχει αποτελέσει έμπνευση για όλους τους μετέπειτα ιούς που μεταφέρονται μέσω email attachments οι οποίοι συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται όλο και πιο ζημιογόνοι. Γι'αυτό τον λόγο δεν πρέπει ποτέ να ανοίγουμε ύποπτα Εmails με Αttachments τα οποία εμφανίστηκαν ξαφνικά στο inbox μας.


📞 Εάν παρ' όλα αυτά πέσετε θύμα ενός από τους συγκεκριμένους ιούς μην ανησυχείτε. Στο GOOiZ εντοπίζουμε και αφαιρούμε όλα τα είδη Malware και Virus γι'αυτό εάν υποπτεύεστε πως ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ετικέτες:

bottom of page