top of page

Τι είναι τα αρχεία JPG, GIF, PNG, και TIFF;


gooiz logo icon jpg gif png tiff

📷🖌 Κατά την επεξεργασία μιας φωτογραφίας ή τη δημιουργία μιας εικόνας, φτάνοντας στο τελικό αποτέλεσμα έρχεται η στιγμή που θα την αποθηκεύσουμε σε μια συγκεκριμένη μορφή. Θα πρέπει λοιπόν να ξέρουμε τις διαφορές που έχουν οι βασικές μορφές αποθήκευσης έτσι ώστε να κρατήσουμε όσον το δυνατόν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της επεξεργασίας.

🖼🖍 Οι 4 βασικές μορφές αποθήκευσης αρχείων εικόνων ή φωτογραφιών είναι οι μορφές JPG, GIF, PNG και TIFF.

👇👇 Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας από αυτές και πότε τις χρησιμοποιούμε:

🟣 JPG/JPEG:

Τα αρχικά του JPEG σημαίνουν Joint Photographic Experts Group. Πρόκειται για συμπιεσμένα αρχεία εικόνας που κατά την αποθήκευσή τους αφήνουν τον χρήστη να επιλέξει την ποσότητα συμπίεσης που επιθυμεί. Η συμπίεση βοηθά στο να συνδυάσετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση της εικόνας σε μικρό μέγεθος αρχείου. Τα αρχεία JPEG δεν έχουν καλή ανάλυση για χρήση σε επαγγελματική εκτύπωση και χρησιμοποιούνται συνήθως για το ανέβασμα τους στο διαδίκτυο ή σε ιστοσελίδες. Δεν υποστηρίζουν Transparency, δηλαδή την ιδιότητα του αρχείου να τυπώνεται ή να χρησιμοποιείται χωρίς background.

🟡 GIF:

Τα αρχικά του GIF σημαίνουν Graphics Interchange Format. Πρόκεται για συμπιεσμένα αρχεία εικόνας που υποστηρίζουν μέχρι 256 χρώματα γι'αυτό δεν χρησιμοποιούνται σε εικόνες που έχουν μια πλούσια παλέτα διαφορετικών χρωμάτων. Το βασικό προτέρημά τους είναι ότι υποστηρίζουν animation και δίνουν επιλογές κινήσεων στις εικόνες σε σχετικά μικρό μέγεθος αρχείου. Επίσης υποστηρίζουν Transparency. Τα αρχεία GIF χρησιμοποιούνται στη δημιουργία εικόνων με γραφικά και κίνηση.

🔵 PNG:

Τα αρχικά του PNG σημαίνουν Portable Network Graphics. Πρόκεται για συμπιεσμένα αρχεία εικόνας που υποστηρίζουν μια πλούσια παλέτα διαφορετικών χρωμάτων με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα σε σχέση με τα JPEG και τα GIF. Έχουν μικρό μέγεθος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού. Yποστηρίζουν Transparency.

🟢 TIFF:

Τα αρχικά του TIFF σημαίνουν Tagged Image File Format.Πρόκειται για την επιλογή αποθήκευσης αρχείου εικόνας με την καλύτερη δυνατή ανάλυση χωρίς καμία σχεδόν αλλοίωση στα χρώματα του αρχείου σας. Δεν προσφέρει δυνατότητα συμπίεσης και χρησιμποιείται κυρίως για σκοπούς επαγγελματικής εκτύπωσης σε αντικείμενα, ρούχα κτλ. Μοναδικό του μειονέκτημα είναι το γεγονός πως έχει πολύ μεγάλο μέγεθος ως αρχείο. Υποστηρίζει Transparency δηλαδή την ιδιότητα του αρχείου να τυπώνεται ή να χρησιμοποιείται χωρίς background.

Ετικέτες:

bottom of page