top of page

Τι είναι το Trojan Horse και το Worm;

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


Τι ειναι το Trojan Horse και το Worm;

🐴🦠 Τo Trojan Horse ή Trojan:


Είναι κακόβουλo λογισμικό (malware) που συνηθίζει να κρύβει το πραγματικό του περιεχόμενο και εμφανίζεται ως αξιόπιστο αρχείο ή πρόγραμμα, με σκοπό να ξεγελάσει τον χρήστη να το εμπιστευτεί έτσι ώστε να μολύνει τη συσκευή του.


🇬🇷 Στα ελληνικά το Trojan Horse μεταφράζεται ως Δούρειος Ίππος. Ο λόγος που πήρε αυτό το όνομα είναι η ιδιότητά του να κρύβεται και να παρουσιάζεται ως κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι, όπως ακριβώς έγινε και με τον ξύλινο Δούρειο Ίππο που χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας στην ελληνική μυθολογία για να κρύψει μέσα Αχαιούς πολεμιστές και να παραπλανήσει τους Τρώες.


🚫📂 Ένα παράδειγμα Trojan Horse είναι ο Shortcut Virus που ταλαιπωρεί αρκέτο κόσμο τον τελευταίο καιρό και κυρίως εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ο Shortcut Virus (ένας συνδυασμός Trojan/Worm) εισχωρεί στο USB Drive σας, κρύβει τα αυθεντικά σας αρχεία και δημιουργεί ψεύτικα shortcuts τα οποία δεν μπορείτε να ανοίξετε.


🕵️‍♂️💻 Για να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο λογισμικό και να ξαναγίνουν προσβάσιμα τα αρχεία σας, χρειάζεται να εφαρμοστούν συγκεκριμένες εντολές από ειδικό προγραμματιστή.



🐛 Worm:


Είναι επίσης ένα είδος κακόβουλου λογισμικού το οποίο μεταφέρεται μεταξύ υπολογιστών και εγκαθίσταται μέσα στο λειτουργικό τους σύστημα. Στη συνέχεια αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται μολύνοντας όλο και περισσότερο τον υπολογιστή χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη.


💣💾 Το worm έχει τη δυνατότητα να κλέψει ή να διαγράψει τα δεδομένα σας, να υπερφορτώσει το δίκτυο σας ή να γεμίσει τον σκληρό σας δίσκο.


☎️📧 Στο GOOiZ εντοπίζουμε και αφαιρούμε όλα τα είδη Malware και Virus γι'αυτό εάν υποπτεύεστε πως ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

bottom of page