top of page

Αυτά είναι τα πιο γνωστά Malware που δημιουργήθηκαν τα Χριστούγεννα και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές!

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


Malware

🎄👺 Την Χριστουγεννιάτικη περίοδο υπάρχει μια πιο έντονη αίσθηση χαράς, ανεμελιάς και χαλαρότητας. Μέσα στο γιορτινό πνεύμα δεν έχουμε διάθεση να σκεφτούμε ότι κάποιοι επιτήδειοι μπορεί να καραδωκούν με στόχο να κλέψουν τα δεδομένα μας ή να καταστρέψουν τις συσκευές μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιορτές είναι η αγαπημένη εποχή των Hackers και των Scammers αφού μπορούν πιο εύκολα να δράσουν ανενόχλητοι.


👇👇 Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πιο γνωστά Malware που δημιουργήθηκαν τα Χριστούγεννα και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές όχι μόνο σε προσωπικούς υπολογιστές αλλά και σε λειτουργικά συστήματα γνωστών εταιρειών.



🦠 Christmas Tree Virus


🎄 Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1987. Είναι ένα από τα πρώτα κακόβουλα λογισμικά του είδους Worm και η διασπορά γινόταν μέσω ενός email που απεικόνιζε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο φτιαγμένο με κωδικό EBCDIC.



🦠 Prilissa Virus


📧 Πρόκειται για έναν ιό που εμφανίστηκε τα Χριστούγεννα του 1999 και μεταφερόταν στους υπολογιστές μέσω ενός Email με επισυναπτόμενο αρχείο σε μορφή DOC που προέτρεπε τον παραλήπτη να το ανοίξει. Με την ενεργοποίησή του ο ιός στελνόταν αυτόματα στις πρώτες 50 διευθύνσεις που είχε στο Address Book του ο παραλήπτης. Μετά το άνοιγμα ο ιός εισχωρούσε στον υπολογιστή και τη μέρα των Χριστουγέννων ξυπνούσε και άρχιζε να μολύνει αρχεία της Word αλλοιώνοντάς τα με το να προσθέτει σε αυτά διάφορα χρωματιστά σχήματα. Επίσης επιχειρούσε να κάνει format το C Drive του θύματός του.



🦠 Navidad Virus


👀 Εμφανίστηκε για πρώτη φορα τον Δεκέμβριο του 2000 και η διασπορά του γινόταν μέσω Email με επισυναπτόμενο αρχείο μια εικονική χριστουγεννιάτικη κάρτα. Όταν το αρχείο της κάρτας κατέβαινε στον υπολογιστή τότε αυτός μολυνόταν και παρουσίαζε στο Windows System Tray (Notification Area στο Taskbar) εικονίδια γαλάζιων ματιών. Όταν ο χρήστης μετακινούσε το Mouse Cursor του πάνω στα μάτια τότε έβγαιναν διάφορα μηνύματα με χριστουγεννιάτικες ευχές.



🦠 Maldal Virus


🎄 Πρόκειται για ένα Worm που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 2001. Η διασπορά του γινόταν μέσω Email και κρυβόταν μέσα σε μια εικονική χριστουγεννιάτικη κάρτα. Όταν ο χρήστης κατέβαζε την κάρτα στον υπολογιστή του τότε το λογισμικό μόλυνε τα αρχεία και τη συσκευή του.



🦠 Koobface Worm


📩 Εμφανίστηκε το 2009 και πρόκειται για ένα διαδικτυακό Worm που μόλυνε τους χρήστες είτε μέσω των Social Media είτε μέσω Email, με σκοπό να κλέψει κωδικούς πρόσβασης, προσωπικά δεδομένα και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Η μετάδοση γινόταν ως εξής: Από τον προσωπικό λογαριασμό του χρήστη, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, στέλνονταν μηνύματα στους διαδικτυακούς του φίλους και τους προέτρεπαν να επισκεφθούν μια χριστουγεννιάτικη ιστοσελίδα και να κατεβάσουν ένα update του Adobe Flash Player. Όσοι πείθονταν και το κατέβαζαν, μόλυναν τον υπολογιστή τους και τα αρχεία τους με το Worm.



🦠 Merry X-mas Ransomware


🎅🤖 Έκανε την εμφάνισή του στις 3 Ιανουαρίου του 2017 μέσω μιας ψεύτικης καμπάνιας του Federal Trade Commission. Η καμπάνια ξεγελούσε το κοινό να κατεβάσει ένα αρχείο PDF και αφού αυτό αποθηκευόταν στον υπολογιστή άρχιζε να κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία και δεδομένα του. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τη γνωστή συμπεριφορά των κακόβουλων λογισμικών τύπου Ransomware, παγοποιούσε τα αρχεία και λειτουργίες του υπολογιστή και μέσω ενός παραθύρου με τον Άγιο Βασίλη σε μορφή ρομπότ, απειλούσε τον χρήστη πως για να επανακτήσει τον έλεγχο της συσκευής του θα πρέπει να προβεί σε πληρωμή συγκεκριμένου χρηματικού ποσού.



❌📨 Βλέποντας τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων κακόβουλων λογισμικών παρατηρούμε πως η μόλυνση επιτυγχάνεται μέσω αποδοχής των χρηστών να ανοίξουν ή να κατεβάσουν κάποιο αρχείο στον υπολογιστή τους. Για τη δική σας ασφάλεια σας συστήνουμε, όχι μόνο τις μέρες των εορτών αλλά πάντοτε, να αποφεύγετε να ανοίγετε και να κατεβάζετε στις συσκευές σας, αρχεία που δεν γνωρίζετε στο 100% ότι έχουν έρθει σε σας από αποστολέα που εμπιστεύεστε.


🕵️ Επίσης μην ανοίγετε εικονικές χριστουγεννιάτικες κάρτες άγνωστης προέλευσης και μην πατάτε ποτέ σε links που μπορεί να σας σταλούν είτε μέσω email είτε μέσω προσωπικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλύτερα να είστε υπέρμετρα καχύποπτοι και να προστατεύετε τα αρχεία, τα δεδομένα και τις συσκευές σας παρά να βρεθείτε εξ απροόπτου και να μολυνθείτε από κάποιο δυνατό malware.


🛡🛡 Εάν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσετε να το αποφύγετε μην ανησυχείτε. Στο GOOiZ εντοπίζουμε και αφαιρούμε όλα τα είδη Malware και Virus γι'αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

bottom of page