top of page
gooiz λογότυπο, αρχική σελίδα

Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μου το κινητό μου τηλέφωνο;

  • Εικόνα συγγραφέα: Christos Christodoulides
    Christos Christodoulides
  • 24 Μαρ
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μου το κινητό μου τηλέφωνο;

📱 Τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει η προέκταση του χεριού μικρών και μεγάλων. Μας ακολουθούν σε κάθε στιγμή της ζωής μας και φιγουράρουν δίπλα μας ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.


🧬 Αυτή η υπέρμετρη χρήση όμως των συγκεκριμένων συσκευών εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους τόσο για τη φυσική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Ας ξεκινήσουμε με το πιο συχνό ερώτημα του κατά πόσον τα εκσυγχρονισμένα κινητά τηλέφωνα του σήμερα εκπέμπουν ακτινοβολία που ενδέχεται να προκαλεί καρκινικούς όγκους στο χρήστη.


💡 Μέχρι τώρα δεν έχουν κυκλοφορήσει αξιόπιστες έρευνες που να επιβεβαιώνουν πως τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με οποιοδήποτε είδους καρκίνου αφού η ακτινοβολία που εκπέμπουν θεωρείται πολύ μικρής ισχύος για να προκαλέσει μια τέτοια ασθένεια.


⌛️ Παρόλα αυτά όμως οι επιστήμονες τονίζουν πως λόγω του ότι αποτελούν μια τεχνολογική συσκευή που παρουσιάστηκε τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, δεν μπορούν να υπάρξουν έρευνες σε μακροχρόνιο επίπεδο που να εξακριβώνουν τις μακροχρόνιες παρενέργειες από τη συχνή χρήση τους. Για το λόγο αυτό συστήνουν την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων έτσι ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η άμεση επαφή με το κεφάλι και το σώμα μας.


📢 Συστήνεται λοιπόν σε περίπτωση πολύωρης ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο να γίνεται χρήση ανοιχτής ακρόασης παρά η τοποθέτηση του ακουστικού στο αυτί. Επίσης την ώρα του ύπνου είναι καλύτερα να απενεργοποιούνται τα Wifi και Mobile Data (ιδανικότερα να ενεργοποιείται το Airplane Mode) και το τηλέφωνο να τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κεφάλι.


👖 Επιπλέον θα πρέπει να περιορίζεται όσο το δυνατόν η συνεχής χρήση του και η τοποθέτησή του στην τσέπη του παντελονιού/πουκαμίσου και ανάμεσα στα πόδια κατά την οδήγηση.


👇 Η ακτινοβολία όμως που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι το μόνο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί αφού η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει στο χρήστη τα πιο κάτω: 👇


👁 Οφθαλμολογικό πρόβλημα: Η πολύωρη έκθεση στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους και θολή όραση. Περιορίστε στο ελάχιστο τις ώρες έκθεσης και μειώστε στο 50% την ένταση της φωτεινότητας της οθόνης. Επίσης ενεργοποιήστε την επιλογής φιλτραρίσματος της μπλε ακτινοβολίας της οθόνης και προσπαθήστε να κρατάτε το κινητό σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών από τα μάτια σας.


🚗 Τροχαίο ατύχημα: Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση πρέπει να αποφεύγεται εντελώς αφού αποσπά την προσοχή του οδηγού και τον καθιστά επικίνδυνο για τον εαυτό του αλλά και για τους γύρω του. Ενεργοποιήστε την αθόρυβη λειτουργία του κινητού σας κάθε φορά που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας και απομακρύνετε το κινητό από το οπτικό σας πεδίο ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να το απαντήσετε εάν χτυπήσει.


🦴 Μυοσκελετικά προβλήματα: Η πολύωρη κακή στάση του σώματος κατά την αλόγιστη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο και πόνο στον λαιμό, τον καρπό και τον αντίχειρα.


🥺 Κατάθλιψη: Είναι ευρέως γνωστό πως οι αρνητικές ειδήσεις και τα δραματικά γεγονότα κερδίζουν πιο πολύ την προσοχή των χρηστών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιστοσελίδες και οι διαδικτυακές πλατφόρμες αναμασούν συνεχώς τραγικά συμβάντα και προτιμούν να σπέρνουν τον πανικό με τίτλους άρθρων που προωθούν λυπηρά συναισθήματα και φόβο.


Η πολύωρη έκθεση στο διαδίκτυο κατά τον ελεύθερο χρόνο ενός χρήστη τον φέρνει αντιμέτωπο με συνεχείς αρνητικές ειδήσεις με αποτέλεσμα να του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα οδηγώντας τον ακόμη και σε κατάθλιψη.


😱 Φοβίες από το Dr Google: Το Google αποτελεί για πολλούς το σύμβουλο τους σε όλα τα θέματα που μπορεί να τους απασχολούν ακόμη και όταν αφορά θέματα υγείας.


Ο ειρωνικός χαρακτηρισμός Dr Google απευθύνεται στη συχνή χρήση του Google για ιατρικά θέματα και την αποφυγή της επίσκεψης σε κανονικό γιατρό. Εάν όμως ο χρήστης κάνει το λάθος να αναζητήσει το οποιοδήποτε σύμπτωμά του στη μηχανή αναζήτησης της Google θα έρθει αμέσως αντιμέτωπος με το χειρότερο σενάριο που μπορεί να σκεφτεί(βλέπε πιο πάνω σημείο 4) με αποτέλεσμα να του δημιουργηθεί η αίσθηση ότι πρόκειται σύντομα να περάσει το κατώφλι του θανάτου και να κυριευθεί από πανικό.


Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν πως αρκετά άτομα απέκτησαν διαταραχή άγχους υγείας λόγω του ότι συμβουλεύονταν το Google για τα προβλήματα υγείας τους.


📱 Προβλήματα Κοινωνικοποίησης: Ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο και η ανάγκη να ελέγχουμε κάθε στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας έχει μετατρέψει πολλούς από εμάς σε ζόμπι. Η παρουσία μας πλέον σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είναι τα οικογενειακά τραπέζια, η συνάντηση με φίλους, η βόλτα στο πάρκο, η επίσκεψη σε ένα εστιατόριο συνοδεύεται σχεδόν πάντα από φωτογράφιση του φαγητού μας ή βιντεογράφιση του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε και την άμεση ανάρτησή του στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσής μας ώστε να δείξουμε στους φίλους μας ότι κάναμε κάτι αξιόλογο. Αυτή η συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζουμε likes και follows και να χάνουμε αναμνήσεις και στιγμές.


✅ Εν κατακλείδι τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι επικίνδυνα για τον εαυτό μας παρά μόνο εάν εμείς το επιτρέψουμε μέσω της υπερβολικής και αλόγιστης χρήσης τους. Υιοθετώντας το ρητό ‘’Παν Μέτρον Άριστον’’ θα μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη και τις ευκολίες που μας προσφέρουν οι πολύτιμες αυτές συσκευές χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ποτέ τις αρνητικές τους επιπτώσεις.

Comments


bottom of page